Niedoczynność tarczycy to zespół objawów klinicznych (dotykający pięciokrotnie częściej kobiety niż mężczyzn) wywołanych niedoborem tyroksyny i związanym z tym niedostatecznym działaniem trijodotyroniny. W wyniku tego dochodzi do zaburzenia gospodarki metabolicznej całego organizmu. Następuje zatem spowolnienie aktywności fizycznej, zwiększenie masy ciała, uczucie zimna, ospałość, zaparcia oraz suchość skóry.
Wystąpienie wyżej wymienionych objawów to oznaka zaburzeń hormonalnych tarczycy, czego następstwem jest złe funkcjonowanie całego organizmu. Objawy te mogą wynikać z niedoboru jodu, bądź stanowić skutek zaburzenia wydzielania hormonu tyreotropowego. Niedobór jodu w organizmie może być spowodowany niewłaściwie zbilansowaną dietą. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż w przypadku zbyt małej ilości jodu w organizmie, tarczyca przestaje wydzielać odpowiednią ilość tyroksyny oraz trójjodotyroniny, które odgrywają niezwykle ważną rolę w procesach metabolicznych. Biorą one również udział w procesie spalania tłuszczu, w związku z czym skutki niedoczynności tarczycy objawiają się nadmiernym przyrostem masy.
Po rozpoznaniu pierwszych objawów niedoczynności tarczycy, konieczna jest niezwłoczna wizyta u lekarza oraz przeprowadzenie szeregu, niezbędnych badań. Po zdiagnozowaniu choroby należy rozpocząć specjalistyczne leczenie, którego ważnym elementem jest także zmiana dotychczasowego sposobu odżywiania.
Dieta w niedoczynności tarczycy powinna obfitować w duże ilości jodu. Do produktów zawierających dużą liczbę tego pierwiastka zalicza się przede wszystkim ryby, owoce, zwłaszcza maliny i suszone morele, sól jodowaną, glony morskie, warzywa, szczególnie brokuły i szpinak oraz produkty mleczne, takie jak: ser twarogowy, ser gouda, czy jogurt naturalny.
Układając dietę w niedoczynności tarczycy należy pamiętać o dostarczaniu dużej ilości produktów białkowych, które powinny stanowić około 20% dziennego zapotrzebowania. Niedobór jodu można ponadto uzupełnić poprzez spożywanie specjalnej wody jodowanej ze zwiększoną ilością tego pierwiastka. Zalecane jest także przyjmowanie suplementów diety zawierających duże ilości jodu.
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zdecydować się na urlop nad morzem, gdyż tamtejsze powietrze stanowi naturalne źródło jodu. Zimą można z kolei postawić na wizyty w grocie solnej, które znajdują się obecnie w wielu obiektach spa i centrach wypoczynkowo-sportowych. Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny zapomnieć o stosowaniu wszelkich środków odchudzających, gdyż zdecydowana większość z nich może wykazywać negatywny wpływ na funkcjonowanie hormonu. Ponadto, środki te mogą wejść w interakcje z lekami, które są przyjmowane w ramach wspomagania pracy hormonu tarczycy. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna opierać się przede wszystkim na przyswajaniu jodu oraz spożywaniu produktów białkowych. Należy również ograniczyć pewne składniki, które źle wpływają na funkcjonowanie tarczycy oraz przyswajanie jodu. Niezbędne jest także wykonywanie ćwiczeń fizycznych, które przyczynią się do zmniejszenia ryzyka tycia podczas tej choroby. Każda dieta powinna być skonsultowana z endokrynologiem, który zajmuje się chorobami tarczycy.