Tarczyca jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów odpowiedzialnych za regulację przemiany materii. W przypadku niedoboru hormonów tarczycy dochodzi do spowolnienia procesu przemiany materii w organizmie człowieka. W rezultacie odczuwamy dolegliwości metaboliczne. Inne, typowe objawy niedoczynności tarczycy, to senność, odczucie zmęczenia, bóle głowy, uczucie zimna, zaparcia, wypadanie włosów, czy suchość skóry. W przypadku leczenia niedoczynności tarczycy, ważne jest nie tylko podawanie odpowiedniej dawki hormonów, lecz także ułożenie specjalnej, odpowiednio zbilansowanej i bogatej w pewne składniki diety.
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny wprowadzić do swojej, codziennej diety duże ilości jodu. Jest to pierwiastek niezbędny w procesie prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Ma bowiem swój udział w produkowaniu tyroksyny oraz trójjodotyroniny, a więc hormonów tarczycy, które mają znaczny wpływ na wzrost oraz rozwój ustroju, a także na przemianę materii. Nasz organizm potrzebuje około 160 µg jodu w ciągu dnia. Pierwiastek ten powinien być dostarczany do naszego organizmu wraz z pożywieniem, bądź drogą wziewną. Doskonałym źródłem jodu okazują się zatem ryby morskie oraz owoce morza. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że wspomniane wyżej produkty stanowią jedyne naturalne i pewne źródło jodu w pożywieniu. Dla porównania warto zatem dodać, że zawartość tego pierwiastka w owocach, warzywach, czy produktach mlecznych i zbożowych, bywa zmienna, gdyż w znacznym stopniu zależy ona od miejsca ich uprawy czy hodowli. Dobre źródło jodu mogą stanowić także niektóre wody mineralne. Zawartość tego pierwiastka zawsze warto sprawdzić na etykiecie butelki. Przyswajanie jodu z pożywienia może być ograniczone za sprawą tak zwanych substancji wolotwórczych, znajdujących się w niektórych produktach spożywczych. Mowa tu przede wszystkim o kalafiorze, kapuście, rzepie, brukselce oraz soi. Substancje wolotwórcze znajdują się zwłaszcza w warzywach surowych. Podczas gotowania ich zawartość zmniejsza się o ponad 30%.
Na wysoką przemianę materii wpływa również spożywanie odpowiedniej ilości białka w ciągu dnia. Powinno ono stanowić 15% wszystkich, spożywanych przez nas kalorii. Dieta w niedoczynności tarczycy powinna być zatem ukierunkowana na zwiększenie dziennej dawki białka do poziomu 80-100 g. Mając na uwadze taką ilość białka, musimy pamiętać także o codziennym wypijaniu co najmniej 1,5 litra wody mineralnej, dla ochrony naszych nerek. W celu przyspieszenia metabolizmu należy pić także duże ilości zielonej herbaty. Wspomaganiem może okazać się także wyciąg z żeń-szenia, napar z yerba-mate, czy przyprawy, takie jak: imbir, curry oraz chilli. Należy zadbać przede wszystkim o jakość spożywanych przez nas produktów białkowych. Dobre źródło białka stanowi chude mięso drobiowe, napoje mleczne, chudy nabiał, a także ryby. Należy przy tym pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków, mniej więcej co 2-3 godziny.