Zobacz również: Nadczynność tarczycy
niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy definiowana jest jako zespół objawów klinicznych całego organizmu, które są wywołane niedoborem tyroksyny, a co za tym idzie także niedostatecznym działaniem trijodotyroniny. Zaburzona zostaje w ten sposób gospodarka metaboliczna całego organizmu. Choroba pięciokrotnie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, a po 60. roku życia jest diagnozowana u 1–6% osób, co świadczy o tym, że częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem.

Pierwszy raz opisano ja w 1877 roku, jako obrzęk śluzowaty. Najcięższą postacią niedoczynności tarczycy był wrodzony zespół niedoboru jodu (kretynizm endemiczny), który występował na obszarach charakteryzujących się drastycznym niedoborem jodu. Typowymi objawami tej choroby były: niski wzrost, zmiany w wyglądzie twarzy, znacznie upośledzenie umysłowe. Dziś rzadko obserwuje się występowanie tego schorzenia, jeśli już to najczęściej w miejscach, w których żywność charakteryzuje się dużym niedoborem wspomnianego pierwiastka.

Anatomia i fizjologia tarczycy

Tarczyca jest gruczołem dokrewnym, wewnątrzwydzielniczym, którego głównym zadaniem jest produkcja i sekrecja hormonów, które zarządzają gospodarką metaboliczną organizmu. Organ waży od 30 do 60 gram i może powiększać się w czasie ciąży, cyklu menstruacyjnego lub w wyniku choroby.

Narząd ten leży w przednio-dolnej części szyi i zbudowany jest z dwóch bocznych płatów, połączonych wąską cieśnią. U niektórych osób zauważa się występowanie dodatkowego, trzeciego płata, zwanego piramidowym, który położony jest po lewej stronie tarczycy, a jego górny koniec sięga cieśni wyżej niż boczne płaty. Te natomiast umiejscowione są między połową wysokości chrząstki tarczowatej krtani, piątą chrząstką tchawicy, pęczkiem naczyniowo-nerwowym szyjnym i podwięzią przedkręgową. Są przykryte warstwą mięśni podgnykowych.

Czytaj więcej —



Niedoczynność tarczycy u dzieci

Niedoczynność tarczycy to zespół kliniczny spowodowany niedoborem hormonów – tyroksyny i trójjodotyroniny, produkowanych przez gruczoł tarczycowy i będących jednymi z najważniejszych w ludzkim organizmie. Schorzenie to u dzieci jest dzielone na postać wrodzoną i nabytą. Wrodzona niedoczynność jest spowodowana brakiem lub wadą gruczołu wewnątrzwydzielniczego, która rozwija się w czasie życia płodowego najczęściej w związku z niedoborem jodu w środowisku.

Czytaj więcej —

Pages: « Previous 1 2 3 4 5 ... 11 Next » All
Pan
Trudno znaleźć w tych wszystkich komentarzach sensowną poradę. Większość kobiet wpada w panikę przy wyniku nieco ponad normę, TSH 5.5 - 8. Mój wynik badania to 97! Czy ktoś miał podobnie wysokie wyniki i jak sytuacja się skończyła? Jakie były diagnozy i leczenie?
Póki co, dziś powtórzone zostało badanie krwi, jutro USG tarczycy, do końca tygodnia powinny być wyniki.
W miarę rozwoju sytuacji postaram się opisać dalsze postępowanie, żeby kolejne osoby z takim problemem znalazły dla siebie informacje.
4 dni temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Pan
Powtórzyłem badania, wyniki niestety nadal podobne: TSH = 79 FT3=2,5 FT4=0,49.
USG tarczycy: gruczoł powiększony, jednorodny o obniżonej echogeniczności z drobnymi zwłóknieniami. Podejrzenie niedoczynności.
Teraz pora ustawić się kolejce do endokrynologa.
3 dni temu
Ewa
Witam choruję na niedoczynność tarczycy mam wynnik tsh to 7.300 mam przetłuszczone serce, a ostatnio coraz gorzej się czuję. Jestem seena , włosy mi brardziej wypadają i strasznie tyje ; cc .. Czy z powodu niedoczynności tarczycy można iść do szpitala??
1 tydzień temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
MARIA DŁUBAŁA
Miałam guzki które zostały wycięte bardzo dobrze się czuje wyniki miałam zawsze dobre ,nie wiem co sie stało że teraz wyniki mi poszły do góry bo po wykonaniu TSH wyszły mi 4.0 nie wiem co się stało ze wyszedł mi taki wynik ,mam zamiar go powtórzyć za dwa tygodnie ,nie mogę za czesto robić bo mam tylko jedna reke prawa do pobierania krwi bo jestem po amputacji lewej piersi,jestem po chemi jestem po radioterapi może to przez to wyniki mi wzrosły.
3 tygodni temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
marzena
Prosze o pomoc tsh 0.687 t4-16
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Dariusz
Co myślicie o przyjmowaniu wody z jodem w przypadku lekkich problemów z tarczycą? Ostatnio znajomy był na jakiejś prezentacji i przywiózł wodę z dużą zawartością jodu. https://woda-lecznicza.pl/oferta/szczawa/
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Annaxxx
Witam, moje wyniki z sierpnia 2014 tsh- 1,766 FT3- 2,14 FT4 0,85 a zatem endokrynolog przepisał mi Eutyrox25 oraz wit. D3 bo miałam strasznie niskie wyniki. W lutym moje wyniki wynosiły tsh-1,419 FT3- 2,37 FT4-1,03. Mimo brania leku cały czas tyje i zatrzymuje mi się woda. Czy powinnam zwiększyć dawkę czy odstawić do kolejnej wizyty???
3 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Ewa
moje TSH to 0,739, jest źle?
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Syla
Witam, mam pytanie robiłam ostatnio badania na tarczyce, tsh wyszlo mi w normie, anty tpo również, tylko anty-tg 203,5 a norma jest od 0-115. Co oznacza to podwyższone anty-tg? Z góry dzięki za odpowiedz.
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Syla
Dodam, że moje tsh wyszlo 3,300
5 miesięcy temu
Nina
Witam. 5lat temu mialam podany radiojod na nadczynność tarczycy.dziś zrobiłam badanie kontrolne i wynik mam 3,18 czy to bardzo niepokojący wynik?
6 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Monika
Nie jest to jakiś tragiczny wynik, jednak jest to już ponad normę i potrzebne jest leczenie
1 miesiąc temu
kinia
Proszę o pomoc! Mam 18 lat, moje wyniki: tsh 4,400 ; anty -TPO 7 co o tym myślicie? Ostatnio fatalnie się czuje, ciągle chce mi się spać, jest mi zimno, włosy okropnie mi wylatują, mam suchą skórę, a co najgorsze to ostatnio zaczęły mi się robić rozstępy i cellulit, nie mam pojęcia dlaczego, nigdy nie miałam takich problemów Czy to może być przez niedoczynność, czy ktoś z was również ma takie objawy? Pozdrawiam
8 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
sebek
Witam.Jeśli Twoja niedoczynność nie jest spowodowana przez hashimoto to istnieje(a najprawdopodobniej współistnieją) jej dwie przyczyny. Pierwsza to niedobór witaminy b 12 powodujący niedokrwistość(anemię), a nierdostateczne ukrwienie tarczycy to także zaburzenia w jej pracy.Witamian b12 wpływa także bezpośrednio na tempo przemiany materii poprzez udział w pozyskiwaniu energii z makroskładników pokarmowych.Jeśli po z badaniu wynik okaże sie poniżej lub tylko nieco powyżej normy to kup dibencozide force na allegro i zjedz całe opakowanie. Druga sprawa-najważniejsdzy regulator pracy tarczycy i setek innych procesów - WITAMINA D3. Jest to kluczowa sprawa. Zbadaj poziom(drogie badanie ale konieczne), jeśli wynik będzie poniżej 25 nmol/l to KONIECZNIE kup suplement D vitrum forte i bierz 3 tabletki przez dwa miesiące, zbadaj ponownie poziom, i powtarzaj czynności aż do uzyskania poziomu min 50nmol/l. pozostaje tylko czekać na poprawe. Życze powodzenia i wytrwałości.
7 miesięcy temu
Pages: « Previous 1 2 3 4 5 ... 11 Next » All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.

Objawy niedoczynności tarczycy

1

Objawy niedoczynności tarczycy związane są przede wszystkim ze zwolnieniem tempa przemiany materii. Najczęściej u chorego obserwuje się przyrost masy ciała, zaparcia, osłabienie, zmęczenie także wysiłkowe, spadek koncentracji i zmniejszenie zdolności skupiania uwagi, zaburzenia pamięci oraz uczucie chłodu związane z szybkim wyziębianiem organizmu.

Czytaj więcej —

Leczenie niedoczynności tarczycy

2

Każdą postać niedoczynność tarczycy należy leczyć substytucyjnie. Podstawowym lekiem jest sól sodowa lewoskrętnej tyroksyny, podawana dawkach indywidualnie dostosowanych do każdego chorego. Podaje się ją na czczo, raz w ciągu doby, około 30 minut przed posiłkiem, ponieważ taka podaż zapewnia najlepsze wchłanianie leku.

Czytaj więcej —

Niedoczynność tarczycy w ciąży

3

Jawna, pełnoobjawowa niedoczynność tarczycy jest diagnozowana u 0,5% kobiet ciężarnych, częściej natomiast, bo w 2–3% rozpoznaje się subkliniczne postacie schorzenia, które poprzedzają pełnoobjawową niedoczynność gruczołu tarczowego.

Czytaj więcej —