Zobacz również: Nadczynność tarczycy
niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy definiowana jest jako zespół objawów klinicznych całego organizmu, które są wywołane niedoborem tyroksyny, a co za tym idzie także niedostatecznym działaniem trijodotyroniny. Zaburzona zostaje w ten sposób gospodarka metaboliczna całego organizmu. Choroba pięciokrotnie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, a po 60. roku życia jest diagnozowana u 1–6% osób, co świadczy o tym, że częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem.

Pierwszy raz opisano ja w 1877 roku, jako obrzęk śluzowaty. Najcięższą postacią niedoczynności tarczycy był wrodzony zespół niedoboru jodu (kretynizm endemiczny), który występował na obszarach charakteryzujących się drastycznym niedoborem jodu. Typowymi objawami tej choroby były: niski wzrost, zmiany w wyglądzie twarzy, znacznie upośledzenie umysłowe. Dziś rzadko obserwuje się występowanie tego schorzenia, jeśli już to najczęściej w miejscach, w których żywność charakteryzuje się dużym niedoborem wspomnianego pierwiastka.

Anatomia i fizjologia tarczycy

Tarczyca jest gruczołem dokrewnym, wewnątrzwydzielniczym, którego głównym zadaniem jest produkcja i sekrecja hormonów, które zarządzają gospodarką metaboliczną organizmu. Organ waży od 30 do 60 gram i może powiększać się w czasie ciąży, cyklu menstruacyjnego lub w wyniku choroby.

Narząd ten leży w przednio-dolnej części szyi i zbudowany jest z dwóch bocznych płatów, połączonych wąską cieśnią. U niektórych osób zauważa się występowanie dodatkowego, trzeciego płata, zwanego piramidowym, który położony jest po lewej stronie tarczycy, a jego górny koniec sięga cieśni wyżej niż boczne płaty. Te natomiast umiejscowione są między połową wysokości chrząstki tarczowatej krtani, piątą chrząstką tchawicy, pęczkiem naczyniowo-nerwowym szyjnym i podwięzią przedkręgową. Są przykryte warstwą mięśni podgnykowych.

Czytaj więcej —



Niedoczynność tarczycy u dzieci

Niedoczynność tarczycy to zespół kliniczny spowodowany niedoborem hormonów – tyroksyny i trójjodotyroniny, produkowanych przez gruczoł tarczycowy i będących jednymi z najważniejszych w ludzkim organizmie. Schorzenie to u dzieci jest dzielone na postać wrodzoną i nabytą. Wrodzona niedoczynność jest spowodowana brakiem lub wadą gruczołu wewnątrzwydzielniczego, która rozwija się w czasie życia płodowego najczęściej w związku z niedoborem jodu w środowisku.

Czytaj więcej —

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 All
Łukasz
Witam ponownie
Od trzech miesięcy choruję na niedoczynność tarczycy (hashimoto). Od kilku tygodni żle się czuje tzn znów chodzę senny,nic mi sie niechce,nieraz mam zawroty głowy. Myślełem że to przez cukrzyce ale jednak nie bo cukry mam ok,przez te kilka tygodni zauważyłem też że mam uczucie jakby mi coś utkneło w przełyku. Moje pytanie jest takie czy możliwe że TSH podskoczyło mi do góry i lek który biore jest za słaby??
6 dni temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
kasiaqqq
witam, za pierwszym razem robiąc badani na TSH a wyszło mi 4,32 przy normie (0,4 - 4,0) kolejny raz jak robiłam badania wyszło 5,41 Lekarz kazał mi czekać kolejne miesiące na powtórzenie wyników, ja natomiast boję się że to tarczyca i nie wiem czy zmienić lekarza czy czekac dalej...

1 miesiąc temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
gabi
wiatam zrobilam badanie ths wynik 21,8 z po czym sie dowiedzialam ze mam niedoczynosc jak czytac ten wynik bo nie wiem czy to zly
4 tygodni temu
Katarzyna
Witam czy wynik TSH 3,77 jest niepokojący? mam 23 lata. Strasznie puchną mi kostki i ciągle chce mi się spać. W dodatku przybieram na wadze a byłam osobą szczupłą.Lekarz rodzinny powiedział że nic mi nie jest a jak twierdze że coś mi jest to żebym zmieniła lekarza.
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kasia
idz do innego lekarza, ja też tak miałam i okazało się że mam niedoczynność tarczycy, tylko ja mam spoko lekarza i od razu dał mi skierowanie na badania, wyniki okazały się niekorzystne i skierował mnie do endokrynologa. Za nim dowiedziałam się co mi jest przytyłam, na szczęście tylko 5 kg, bo znam osoby co po 10-15 kg przytyły i za diabła nie mogę się pozbyć tych kilogramów. Biorę te tabletki, ale i tak nie jestem sobą, teraz czuje się jak bym była osłabiona, nie mogę sobie z tym poradzić, nie mam tyle siły co przed chorobą, czasem mam napady snu, nagle zachce mi się spać i nie mogę się powstrzymać, a jak się obudzę to bardzo chce mi się jeść
1 miesiąc temu
Ala
Ciągłe zmęczenie,senność,apatia, obrzęki, tycie, rozdrażnienie - wizyta u lekarza okazuje się ,że wszystkie wyniki w normie natomiast TSH 60,3, cholesterol 280 . Poczytałam trochę i domyślam się ,że moja domniemana alergia to również skutek niedoczynności tarczycy.I nie lenistwo jak to sobie wmawiałam nie mogąc nic robić.Na jutro mam wizytę u endokrynologa, oczywiście prywatnie.
Dodam,że się wystraszyłam jak zobaczyłam wynik.Już dawno zgłaszałam podobne problemy lekarzom ale dawali mi "coś na uspokojenie"
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kamila
Canislupus: Szczerze mówiąc ja nie mam takich objawow,a mam niedoczynnosc podobno, u mnie objawami jest łysienie na calym ciele ,rekach na nogach , rzesy brwi i glowa, boje sie ze niedlugo nic nie bede miec, a na tsh sie nie znam , ale lekarz powiedzial mi ze jak wyniki beda dobre to nie bede brac tabletek, wiec widocznie nie byly dobre skoro kazal mi je brac ;/
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Lauruśka
Spokojnie, narazie nie ma sie co martwic bo to jeszcze poczatek choroby. Ja mam 14 lat, niedoczynnosc wykryto mi dopiero 6-7 lat temu choc podejrzewam ze choruje od 5-6 rż. W wieku 8(nie bralam jeszcze tabletek) lat mialam zawsze bardzo dlugie i grube wlosy oraz szczupla sylwetke jak to wiekszosc dziewczynek. Z tygodnia na tydzien takze zaczelam tracic gwaltownie wlosy. Trwalo to ok.4 lata. Nastepnie zaczely sie wieksze problemy. Od jakiegos roku zaczelam nadmiernie tyc( wie ze to tez przez dojrzewanie ale lecze sie w szpitalu w krakowie wiec wiem jaka jest sytuacja)zwlaszcza ostatnio. Moje kolezanki odzywiaja sie pizzami, chipsami itd a ich waga to srednio 47 kg. W moim przypadku przy zdrowym (przynajmniej bez fastfoodow idt.)odzywianiu i aktywnym spedzaniu czasu waze 60 kg. Nie wspomne juz ze przez niedobor hormonow proces dojrzewania niemal calkowicie sie zatrzymal. Z dnia na dzien coraz bardziej tyje, najbardziej w okolicach brzucha i ud. Jest to juz na tyle widoczne ze wszyscy mi to mowia. Nawet babcia zaczela mi gadac ze mi dupa urosla i ze mam sie za siebie zabrac. Lecz to w koncu nie moja wina. Oprocz tych objawow jestem caly dzien zmeczona i niewyspana. Towarzyszy mi tez lekki zanik pamieci. Pamietam wszystko co sie dzialo kiedys lecz odkad powazniej choruje to tylko nieliczne momenty. Nie jestem w stanie opisac wszystkiego slowami bo naprawdebbardzo cierpie. Moze wam sie wydawac ze co taka mloda dziewczyna moze wiedziec na ten temat lecz niejednokrotnie przeszlam juz duzo. Teraz mam zamisr sie pilnowac i stracic ok 5 kg jesli to tylko bedzie mozliwe i dopilnowac zeby nie rozwinelo sie wyzsze stadium mojej choroby (mialam także tashimoto wiec schudnac ciezko i leczenie do konca zycia). Pozdrawiam wszystkich i zycze zdrowia
3 tygodni temu
canislupus
Witam, ponieważ w przychodni lekarz mnie totalnie zignorował, do wizyty prywatnej pozostaje mi jedynie jakieś forum... Czy wyniki:
TSH 4,68 (0,27-4,2)
fT4 16,73 (12-22)
świadczą o niedoczynności?
Mam 27 lat, mam sporą nadwagę, ostatnio mniej energii, często silne odczucie zimna. no i chciałabym jeszcze w przyszłości mieć dzieci..
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kamila
Ja takze biore euthyrox 25 ale nic nie daje, poza tym takze nie mam juz za duzo na glowie , nie mam rzes brwi i na nogach i na rekach takze nic. A jak u cb jesli chodzi o rzesy i brwi? (iJa)
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Kamila
iJA czy wypadaja ci takze brwi i rzesy?
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
kamila
Witam.! Bylam ostatniu u endokrylologa, stwierodzono niedoczynosc ale nie mam już rzęs brwi , wlosow na rekcach i nogach , a takze coraz bardziej łysieje na glowie prawie 1/3 glowy. ;/ teraz biore euthyrox n25 PROSZE O POMOC ! ;/
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
iJa
ja równiez mam niedoczynnośc, a włosy tak mi wypadaja że niedługo łysa będę calkiem, juz mam niewiele.Wypadaja garściami jak przy chemioterapii. o tego brak miesiączki od pół roku i tycie w expresowym tempie. Biorę euthyrox 25. Jestem zalamana. Niewiem jak sobie z tym poradzić.
a ten Colvita to strasznie duzo kosztuje. Czy naprawdę taki jest dobry? ktoś stosował?
2 miesięcy temu
Kasia
witam . Prosze sprobowac preparatu o nazwie Colvita. w jego skladzie jest colagen pochodzenia rybiego i sa algi morskie ktore sa bogate w jod tak wazny przy niedoczynnosci tarczycy. na stronie www.colway.net.pl mozna w bazie wiedzy przeczytac o dzialaniu tego suplementu zywieniowego. polecam Kasia
2 miesięcy temu
LOLA
chciałam zapytać o moje wyniki,
tsh 3,19 przy normie od 0,35 do 5.50,
ft3 2.99 norma 2.3 do 4.2,
ft4 0.91 norma 0.89 do 1.76.
mój lekarz ogólny mówi ze jest ok, ale ja nie bardzo mam do niego zaufanie, bo w tej samej przychodni 5 lat nie umieli zdiagnozować celiakii Niepokoi mnie głownie to ze znowu nie mogę schudnąć, od października znów 6 kilo więcej, mimo ze odchudzałam się z dietetyczką przez rok! Do tego wstaje rano i jestem napuchnięta,nie ma szans zdjąć pierścionków! Sucha skóra, włosy wypadają,mam tez takie dni że dużo chciałabym zrobić,ale mi sie nie chce i zostaje przed tv! Lekarza poprosiłam jeszcze o usg,ale i tak ma mnie już za nadwrażliwca! Dodam, że w rodzinie sporo tarczycy, bo 5 przypadków sama niedoczynność i haschimoto, ja na celiakię choruję już od 4 lat. co wy na to?
2 miesięcy temu
Odpowiedz
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.
Natalie
Na to wszystko co piszesz jest najważniejsze by znaleźć dobrego endokrynologa i to jak najszybciej! Żadna dieta ci nie pomoże dopóki nie zaczniesz skutecznie się leczyć na tarczyce. Żeby wykluczyć Hashimoto zrób sobie jeszcze wynik anty tpo. Ja na wzmocnienie paznokci i włosów miałam przepisany selen plus, na sucha skórę dobrze się sprawdziła maść z Wit A, a na puchniecie tialorid.
1 miesiąc temu
Andzia
Jestem w podobnej sytuacji do Twojej. Lekarz rodzinny przy wynikach TSH wyższych niz Twoje powiedział mi, że nie wyglądam na chorą i nie mam panikować. Poszlam do endokrynologa (prywatnie), posłuchałam intuicji i własnego organizmu. Diagnoza: niedoczynność. Biorę juz leki. Czym prędzej idź do endokrynologa. Sama znasz swój organizm i wiesz kiedy coś jest nie tak. Tym bardziej jeśli w Twojej rodzinie występuje niedoczynność i Hashimoto. Warto zapłacić i zacząć się leczyć poki nie jest za późno.
2 miesięcy temu
Magda
masz niedoczynność, poszukaj dobrego endo, niestety, jest ich niewielu, musisz zacząć sama się dokształcać w temacie, wynik tsh pow 3 to jest niedoczynność!!! ręce opadają jak czytam o tych konowałach !
2 miesięcy temu
Teresa
Zmien lekarza, w tej chwili laboratoria wprowadzily tzw. szara strefe w wynikach od 2,5 do 4,5 a to oznacza, ze jesli dochodza typowe objawy niedoczynnosci tarczycy(tak jak u ciebie) no i dziedzicznosc tez ma duzo do powiedzenia, nalezy zaczac dzialac. Poszukac dobrego endokrynologa
2 miesięcy temu
LOLA
dodam że mam 25 lat
2 miesięcy temu
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 All
Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.

Objawy niedoczynności tarczycy

1

Objawy niedoczynności tarczycy związane są przede wszystkim ze zwolnieniem tempa przemiany materii. Najczęściej u chorego obserwuje się przyrost masy ciała, zaparcia, osłabienie, zmęczenie także wysiłkowe, spadek koncentracji i zmniejszenie zdolności skupiania uwagi, zaburzenia pamięci oraz uczucie chłodu związane z szybkim wyziębianiem organizmu.

Czytaj więcej —

Leczenie niedoczynności tarczycy

2

Każdą postać niedoczynność tarczycy należy leczyć substytucyjnie. Podstawowym lekiem jest sól sodowa lewoskrętnej tyroksyny, podawana dawkach indywidualnie dostosowanych do każdego chorego. Podaje się ją na czczo, raz w ciągu doby, około 30 minut przed posiłkiem, ponieważ taka podaż zapewnia najlepsze wchłanianie leku.

Czytaj więcej —

Niedoczynność tarczycy w ciąży

3

Jawna, pełnoobjawowa niedoczynność tarczycy jest diagnozowana u 0,5% kobiet ciężarnych, częściej natomiast, bo w 2–3% rozpoznaje się subkliniczne postacie schorzenia, które poprzedzają pełnoobjawową niedoczynność gruczołu tarczowego.

Czytaj więcej —